2ο ΒΡΑΒΕΙΟ
απέσπασε το Σχολείο μας στο διαγωνιστικό τμήμα του
ΑΕΙ ΦΙΛΜ ΦΕΣΤΙΒΑΛ 2024 με το ντοκιμαντέρ «’Έριν Μίσει»
Παρουσία και διάκριση για δεύτερη συνεχή χρονιά είχε το Σχολείο μας στο Πρόγραμμα «Συνeκπαίδευση». Μετά από το βραβευμένο με το ειδικό βραβείο της Unesco ντοκιμαντέρ «Sanna» κατά την περσινή χρονιά, το Γυμνάσιο Αγίου Βασιλείου απέσπασε την Κυριακή 16/6/24, στο πλαίσιο του διαγωνιστικού τμήματος του Διεθνούς Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού, Ιστορικού Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Κύπρου για μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων (Edu ΑΕΙ Film Festival), το τιμητικό 2ο βραβείο του Διαγωνισμού, θεσμοθετημένο από την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου. Κατά τη φετινή χρονιά στο διαγωνιστικό τμήμα του Edu ΑΕΙ Film Festival συμμετείχαν 22 σχολεία με 24 αξιόλογα και ενδιαφέροντα μαθητικά ντοκιμαντέρ.
Θέμα του φετινού ντοκιμαντέρ του Σχολείου μας αποτέλεσε το χωριό «φάντασμα» της Επαρχίας Λευκωσίας, Άγιος Σωζόμενος. Οι συντελεστές του επέλεξαν όπως ασχοληθούν τόσο με τον τόπο όσο και με τους ανθρώπους του, καθώς ως μικτό χωριό που υπήρξε, παρουσιάζει ιδιαίτερο ιστορικό ενδιαφέρον. Μέλημά τους ήταν να αναδείξουν την πλούσια ιστορία του τόπου από την Ύστερη εποχή του Χαλκού μέχρι και το 1964 οπότε και εγκαταλείφθηκε εν μια νυχτί από τους Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους κατοίκους του, μετά τη σφοδρή δικοινοτική μάχη της 6ης Φεβρουαρίου του 1964, η οποία αποτέλεσε ένα μικρό «1974». Εστιάζουν ακόμη στο αρχαιολογικό μνημείο, το οποίο δεσπόζει του χώρου, ημιτελές και μισοερειπωμένο, τον γοτθικό ναό του Αγίου Μάμα, ενώ προβάλλουν τις ιδιαίτερες φυσικές ομορφιές της περιοχής, η οποία είναι ενταγμένη στο Δίκτυο Natura 2000. Στο ντοκιμαντέρ μιλούν η Ιστορικός – Ερευνήτρια Δρ. κ. Νάσα Παταπίου, η οποία ξεκαθαρίζει το θολό τοπίο γύρω από τον κτήτορα του ναού του Αγίου Μάμα, καθώς επίσης και ο πρώην Τουρκοκύπριος κάτοικος του χωριού και δημοσιογράφος κ. Ιμπραχήμ Αζίζ, ο οποίος αναπολεί τα παιδικά του χρόνια στο χωριό και την κοινή, ειρηνική συμβίωση των δύο κοινοτήτων.
Το ντοκιμαντέρ, που φέρει τον τίτλο «’Έριν Μίσει» (= Να μισάς τη φιλονικία) - τίτλος που προέρχεται από ένα εκ των δελφικών παραγγελμάτων – κατατάσσεται στην κατηγορία του ποιητικού ντοκιμαντέρ και περιέχει αρκετές δραματοποιημένες σκηνές. Για την παραγωγή του χρειάστηκαν αρκετές απογευματινές συναντήσεις με τους μαθητές και μαθήτριες εντός και εκτός Σχολείου, πραγματοποιήθηκε κατά τις διακοπές των Χριστουγέννων πικ νικ στον χώρο από την εμπλεκόμενη μαθητική ομάδα και τις καθηγήτριες, ενώ έγιναν πολύωρα και ιδιαίτερα απαιτητικά γυρίσματα, τα οποία κράτησαν από τον Φεβρουάριο μέχρι και αρχές Απριλίου. Το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε με επαγγελματικές κάμερες, drone, καθώς και με κάμερα κινητού.
Τη μαθητική ομάδα, η οποία εργάστηκε για την παραγωγή του πιο πάνω ντοκιμαντέρ αποτέλεσαν οι: Στέλλα Εγγλέζου (Γ1), Έλενα Απτούλ Σαμάτ (Γ1), Ελισάβετ Νικολάου (Γ1), Αιμιλία Κούλεντρου (Γ2), Κυριάκος Νικολάου (Γ2), Χριστόφορος Αδάμου (Γ5) και Ελένη Στροβολίδου (Γ5). Τη σύνθεση των πρωτότυπων μουσικών κομματιών του ντοκιμαντέρ ανέλαβαν οι μαθήτριες του Γ1 Νίκη Δημητρίου και Παντέλια Ζεβλάρη. Με τη φωνή τους «έντυσαν» την ποιητική αφήγηση της παραγωγής οι μαθήτριες Δέσποινα Θεοδώρου του Γ3 και Ελένη Στροβολίδου του Γ5, ενώ για την επιμέλεια της αγγλικής μετάφρασης εργάστηκε η καθηγήτρια Αγγλικών, κ. Λουΐζα Κάκουρα. Την καθοδήγηση και τον συντονισμό των μαθητών και μαθητριών για την παραγωγή του ντοκιμαντέρ ανέλαβαν η Καθηγήτρια Εικαστικών Τεχνών, κ. Μαρία Χρυσάφη, καθώς και η Φιλόλογος, κ. Στέλλα Κυπριανού.
Η διάκριση του Σχολείου μας, χωρίς να αποτελεί αυτοσκοπό, προσέφερε πολλά χαμόγελα και ικανοποίηση στην ομάδα των μαθητών και εκπαιδευτικών που εργάστηκαν γι’ αυτό καθόλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Χαιρόμαστε που παραδίδουμε στο κοινό ένα ντοκιμαντέρ, το οποίο φέρνει στο φως την ιστορία του Αγίου Σωζόμενου, μιας άγνωστης σχεδόν περιοχής της επαρχίας Λευκωσίας, πλην όμως γνωστής από το Ίνσταγκραμ χάριν στις ιδανικές φωτογραφίες που προσφέρει το ειδυλλιακό τοπίο και τα κατάλοιπα του περικαλλούς γοτθικού ναού του Αγίου Μάμα σε αυτήν. Ωστόσο οι τηλεθεατές του ντοκιμαντέρ καλούνται να ανακαλύψουν ότι το πανέμορφο αυτό μέρος κρύβει μεγάλο πόνο εξαιτίας της εγκατάλειψης και ερήμωσής του, συνεπεία του εθνικιστικού μίσους ανάμεσα στις δύο κοινότητες, των Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων, όπως και ότι η τουρκική εισβολή που ακολούθησε ήταν απότοκο λαθών και των δύο πλευρών, εξού και το ηθικό δίδαγμα που δίνεται μέσα από τον τίτλο του ντοκιμαντέρ «’Έριν Μίσει» (=Να μισάς τη φιλονικία).
Μπορείτε να ακολουθήσετε τους πιο κάτω συνδέσμους για να παρακολουθήσετε το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ και το ντοκιμαντέρ, αντίστοιχα:
Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό από τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ και από τη βράβευση η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 16 Ιουνίου 2024: